• Gratis bezorging vanaf € 50,-
  • Voor 17:45 besteld volgende dag in huis
  • Achteraf betalen
  • Gratis bezorging vanaf € 50,-
  • Voor 17:45 besteld volgende dag in huis
  • Achteraf betalen

Duurzaam stoken

Duurzaam, het ‘tover woord’ om aan te duiden waarom er vooral gekozen moet worden voor een bepaald product of dienst. Maar zijn we nu echt zo duurzaam bezig met het verbranden van onze aardgas en olie voorraden?

Wij hebben ons deze vraag ook gesteld en zijn tot de conclusie gekomen dat er nog heel veel mogelijkheden zijn om niet alleen duurzaam te verwarmen, maar ook de portemonnee te sparen. Nu ruim 5 jaar geleden hebben wij besloten ons producten en diensten aanbod uit te breiden met één van de meest duurzame producten, de biomassa cv-kachel.

Onze biomassa kachel is in staat om volledig automatisch en hoog efficiënt allerlei organische brandstoffen om te zetten in warm water. Feitelijk het cv-water en/of tapwater. Op zich is dit niet uniek behoudens dat bekendheid, mogelijkheden en onmogelijkheden, maar ook de wijze van functionaliteit en kosten van aanschaf en gebruik van dit product, vaak dermate uit de pas loopt dat het voor veel mensen niet voldoende belicht of interessant genoeg is om deze vorm van duurzame en CO2 neutrale verwarming te overwegen. Dat is een gemiste kans.

Biomassa, klimaat neutraal

Biomassa, het woord zegt het al. Organisch materiaal, zo uit de natuur. Biomassa wordt op grote schaal gebruikt voor het
opwekken van energie (stroom). Maar ook op kleine schaal kent het gebruik van Biomassa als brandstof zijn voordelen. Allereerst zorgt het ervoor dat je zelf je steentje bijdraagt aan een betere wereld.

Bij het verbranden van Biomassa komt er CO2 vrij, net zoals bij het verbranden van Gas of Olie. Het grote verschil is echter dat de CO2 die vrijkomt niet afkomstig is van Fossiele brandstoffen, maar van een brandstof welke (toen het nog een boom of plant was) zelf CO2 ontrokken heeft aan de natuur (atmosfeer). Met andere woorden, bij verbranden van Biomassa sta je CO2 af aan onze atmosfeer die in een eerder stadium door de natuur zelf onttrokken is aan onze atmosfeer, je voegt dus geen nieuwe CO2 toe en bent daarom niet vervuilend. In tegenstelling tot Gas en Olie verbrandingstoestellen is bij een Biomassa verbrandingsinstallatie daarom sprake van 100% klimaat neutraal stoken / verwarmen.

Biomassa brandstoffen

Als Biomassa brandstof gebruiken we bij voorkeur hout snipper/spaanders, hout pellets of houtstof (zaag resten). Maar ook alternatieven als kersen pitten, granen, of stro briketten (maximaal 5cm diameter) zijn uitermate geschikte brandstoffen voor onze biomassa cv-ketel. Zolang het vocht percentage in de brandstof niet hoger is dan 20% is het product prima bruikbaar om hoog efficiënte verbranding te garanderen. De energie die vrijkomt bij de geautomatiseerde verbranding van de Biomassa kan gebruikt worden voor het verwarmen van de woning middels een vaak al aanwezig centraal verwarmingssysteem, en de tapwater verwarming (keuken – douche enz).

Het principe van de biomassa installatie

Het principe is simpel. De Biomassa cv-ketel verwarmd het cv-water. Vervolgens wordt het cv-water door een pomp (net zoals bij een gas- of olie ketel) door het centrale verwarmingssysteem gepompt. De radiatoren, vloerverwarming of convectoren geven de in het cv-water opgeslagen energie af aan de desbetreffende ruimte. Of de pomp wel of niet inschakelt wordt bepaalt door één of meerdere ruimte thermostaten. Dit kan op basis van een simpele temperatuur thermostaat, maar kan natuurlijk ook geregeld worden middels een uitgebreide klok thermostaat, een draadloze thermostaat, weer afhankelijke regeling, of zelfs uitgebreide zone regeling (temperatuur regeling per ruimte).

Een combinatie van centrale verwarming en tapwater is ook mogelijk. Hiervoor zijn diverse technische oplossingen en mogelijkheden voor handen, maar praktisch gezien komt het er op neer dat cv-water gebruikt wordt om via een (tap)water warmtewisselaar het tapwater te verwarmen. Feitelijk ook hier weer precies zoals het in een gas cv-ketel ook gebeurt. De warmtewisselaar voor het ‘maken’ van tapwater kan op verschillende manieren worden ingevuld. De meest eenvoudige manier is door gebruik te maken van een tapwater boiler (met ingebouwde indirect gestookte warmtewisselaar), maar er zijn ook oplossingen waarbij gebruik gemaakt wordt van een zogenaamd tapwater station, buffervaten met ingebouwde warmtewisselaar enzovoort. De mogelijkheden hierin zijn legio.

De combinatie met een zonneboiler behoort natuurlijk ook tot de mogelijkheden. Eigenlijk is dit de meest kosten efficiënte manier van omgaan met onze brandstof behoefte. In Nederland hebben we genoeg zon om voor een groot gedeelte in ons warm tapwater behoefte te voorzien.

Met een dergelijke opstelling wordt in de winter maanden de tapwater voorziening geregeld en gegarandeerd door de biomassa installatie. In de zomer maanden neemt de zonneboiler installatie het automatisch over en wordt de tapwater voorziening gegarandeerd door de zonneboiler. Op het moment dat er geen centrale verwarming meer nodig is door de hogere buiten temperaturen kan de Biomassa installatie zelfs worden uitgeschakeld.

Een extra besparing in brandstof door gebruik te maken van gratis energie van de zon zorgt voor een maximaal duurzame bijdrage ten aanzien van het milieu en het hoogst mogelijke rendement met betrekking tot de investering op apparatuur en materiaal.

Hoe werkt de Biomassa cv kachel

De Biomassa cv kachel (of Biomassa cv-ketel) werkt autonoom. Het is een ‘vraag gestuurd’ modulerend systeem waarbij de verbranding van de biomassa brandstof volledig automatisch plaats vind. De zogenaamde biomassa controller, het hart van de biomassa kachel meet en regelt alles en is volledig beheersbaar door de gebruiker. Voor de gadget liefhebber is er optioneel de mogelijkheid om een controller versie te hebben die volledig op afstand te beheren is middels een mobiel apparaat of tablet.

Ten aanzien van de werking van het systeem stuurt de controller automatische brandstof toevoer, brandstof mixer, en de hoeveelheid brandstof. De controller stuurt kleppen, pompen, luchttoevoer voor de verbrandingsruimte en kan op basis van een aangesloten ruimte thermostaat of temperatuur censor, de biomassa kachel volledig zelfstandig laten opereren. En dit van enkele dagen tot meerdere weken achtereen (afhankelijk van het type brandstof, inhoud brandstof silo en buiten temperatuur). Hierdoor is comfort en gemak gegarandeerd.

Censoren bepalen de aanwezigheid van brandstof, uit veiligheidsoverwegingen of de klep van de silo geopend is, of er geen censor storingen zijn, en of er geen maximaal temperaturen worden overschreden. In combinatie met diverse veiligheidskleppen, ventielen, en een automatisch meegeleverd en gemonteerd blussysteem is dit één van de meest betrouwbare en veilige biomassa systemen verkrijgbaar.

Rendement, verbranding en rookgassen

Heel erg belangrijk is het rendement. Hoeveel energie gaat er verloren (wordt afgevoerd via de rookgaspijp), en welk gedeelte wordt er daadwerkelijk omgezet in bruikbare warmte. Het minimale (bruikbare) rendement van onze Biomassa ketel ligt tussen 78% en 82%. De lage rookgas temperaturen onderstrepen het hoge rendement. In vergelijking tot houtkachels, houtvergassers en de meeste pellet kachels zijn de rookgas temperaturen zelfs extreem laag.

De oorzaak hiervan vind zijn oorsprong in het unieke in Zweden ontworpen verbrandingssysteem van deze Biomassa kachel. Daar waar de meeste ontwerpen gebaseerd zijn op oude (olie) kachel concepten is er hier gekozen voor een compleet nieuwe benadering van het ontwerpen van deze Biomassa kachel. Het resultaat is een in de praktijk bewezen doordacht ontwerp waarbij de verbranding computer getuurd wordt geregeld en de direct vlam energie wordt omgezet in warm cv-water. Vervolgens worden de rookgassen de gehele kachel doorgeleid langs een slimme (makkelijk bereikbare) warmtewisselaar constructie zodat er extra rendement aan de rookgassen onttrokken wordt. Een maximale omzetting van energie vind hierdoor plaats met een minimaal verlies aan restwarmte via de rookgassen.

De eenvoud in de constructie onderstreept het unieke ontwerp. Daar waar veel werk verzet moet worden om een cv-kachel – houtvergasser e.d. te reinigen, daar is de volledige interne constructie via 2 deurtjes aan de voorzijde te bereiken en binnen 5 minuten te reinigen. Eenvoudiger kan het niet.


Scroll